hielprikWat is de hielprik?

In de eerste week (5e dag) na de geboorte van uw kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige ziektes. Deze ziektes zijn niet te genezen. Maar als ze op tijd worden opgespoord, zijn ze wel te behandelen. Het is daarom heel belangrijk voor de gezondheid van uw kind dat u meedoet aan de hielprik.

Gehoorscreening

Behalve een hielprik krijgt elke pasgeboren baby een gehoorscreening.Het wordt gecombineerd uitgevoerd met de hielprik, behalve in Vianen daar word de hielprik door de verloskundige gedaan en volgt de gehoorscreening later. Kijk voor meer informatie op de website over de gehoorscreening.

Gehoorscreening

In IJsselstein, Nieuwegein, Utrecht en Montfoort worden beide onderzoeken uitgevoerd door een verpleegkundige van het consultatiebureau, zij krijgen via de gemeente te horen dat u bent bevallen en komen aan huis de testen doen.
In Vianen doen wij de hielprik zelf en de gehoortest word binnen 2 weken gedaan door de verpleegkundige van het consultatiebureau.