hielprikWat is de hielprik?

In de eerste week (6e dag) na de geboorte van uw kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van uw baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige ziektes. Deze ziektes zijn niet te genezen. Maar als ze op tijd worden opgespoord, zijn ze wel te behandelen. Het is daarom heel belangrijk voor de gezondheid van uw kind dat u meedoet aan de hielprik.

vanaf 1 april 2018 t/m 31 maart 2019 kunnen alle pasgeborenen gescreend worden op SCID( Severe Combined Immunodeficiency), een ernstige afweerziekte. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met hetzelfde bloed dat al wordt afgenomen bij de hielprik. Er wordt dus geen extra bloed afgenomen.

Gehoorscreening

Behalve een hielprik krijgt elke pasgeboren baby een gehoorscreening.Het wordt gecombineerd uitgevoerd met de hielprik, behalve in Vianen daar word de hielprik door de verloskundige gedaan en volgt de gehoorscreening later. Kijk voor meer informatie op de website over de gehoorscreening.

Gehoorscreening

Beide onderzoeken worden uitgevoerd door een verpleegkundige van het consultatiebureau, zij krijgen via de gemeente te horen dat u bent bevallen en komen aan huis de testen doen.