Na de bevalling kun je bij onze verloskundigenpraktijk ook terecht voor aanvullend anticonceptieadvies en het regelen van alle vormen van anticonceptie.

Wij geven je graag informatie over de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemiddelen. Welk anticonceptiemiddel past het beste bij jouw persoonlijke situatie (bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft)? Daarnaast schrijven wij ook recepten uit voor orale anticonceptie en spiraaltjes.

Het plaatsen van deze spiraaltjes doen onze verloskundigen zelf.

Annemarijn Verbiest

Marissa Isken

Imke van Soest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena).

Hormoonvrij spiraal

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoed
erslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.
De T-Safe koperspiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kan je de T-Safe ook voo
r een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.
De T-Safe spiraal kan je online bestellen via www.t-safe.nl. Het spiraaltje wordt kosteloos thuisbezorgd. Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een recept de T-Safe spiraal af te halen bij de apotheek. De T-Safe spiraal kost 69 euro.

 

NIEUW!
Het Ballerine spiraaltje is een anticonceptiemethode zonder hormonen dat 5 jaar lang werkzaam is. Het werkt op dezelfde wijze als andere koperspiraaltjes. De Ballerine kost 119 euro

 

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraaltje zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.
De Mirena spiraal is zeer betrouwbaar en is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. |
Uiteraard kan je de Mirena ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. De Mirena spiraal dien je met een recept af te halen bij de apotheek. De Mirena spiraal kost ongeveer 160 euro.

Kyleena is een nieuw T-vormig spiraaltje en bevat nog minder hormonen dat de mirena spiraal. De spiraal wordt ingebracht in de baarmoeder, waar het een kleine hoeveelheid progestageen afgeeft. Hierdoor vermindert de maandelijkse groei van het baarmoederslijmvlies. Daarnaast zorgt het hormoon voor een verdikking van het baarmoederhalsslijmvlies, waardoor er geen zaadcellen bij de eicel kunnen komen. Er kan geen bevruchting plaatsvinden. Kyleena is gedurende maximaal vijf jaar werkzaam.

 

Het plaatsen en verwijderen van spiraaltjes door verloskundigen wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Wij raden u daarom aan dit na te gaan bij uw zorgverzekeraar.

 

www.anticonceptie.nl

www.spiraalplaatsen.nl

T-safe  Koperspiraal

Mirena, Kyleena Hormoonspiraal